Wink

De baas in de klas

door

…Op een bepaald moment zei ik tegen een leerling: “Ga je even zitten, alsjeblieft?” De leerling keek me vrolijk aan en zei met een tinteling in haar ogen: “Oh, u speelt de baas.” Ik zei lachend: “Nee, ik speel niet de baas, ik ben de baas.” Grinnikend gaf ze toe, dat dit zo was. Daarna gingen we goedgemutst aan het werk.

In de klas is de leerkracht de baas. Niemand anders. Zelfs niet de directeur (formeel wel natuurlijk). Ooit toen ik op de Amsterdamse PI-school “Prof. Waterinkschool” (nu rec 4) werkte, liep ik met een klas 12 tot 14 jarigen naar beneden. Vlak daarvoor had ik tegen een jongen gezegd, dat ik het niet goed vond, dat hij van plaats zou verwisselen. Eenmaal op de trap kwamen we de directeur tegen. De jongen greep zijn kans en zei tegen de “baas van de school”, dat hij van mij geen andere plaats mocht in de klas. De reactie van de “big boss’ vond ik grandioos. Theatraal zei hij tegen de jongen: “Weet je, ik ga je een geheim verklappen.” De rest van de klas luisterde ademloos toe. “Weet je, ik ben alleen de baas op de gang en in mijn kamertje, want de juffen en meesters zijn de baas in de klas.” Hiermee was op een leuke wijze mijn autoriteit in de klas bevestigd.

Als we het hebben over de baas in de klas, dan bedoel ik hier geen gefrustreerd dictatortje mee. Een goede baas in de klas is m.i. een leraar, die vakkundig en met passie kinderen de kans geeft zichzelf te ontwikkelen, rekening houdend met de veiligheid en grenzen van zichzelf, van andere kinderen en volwassenen. De leraar heeft hierin de leidende rol!

Voor het functioneren van de leraar is het m.i. essentieel dat M.R., bestuur en directie dit standpunt daadkrachtig en moedig uitdragen, want dan komt er rust in school. En ouders die toch (op hoge poten) willen, dat hun kind als prins of prinses behandeld wordt helder maken dat u in dat geval toch nog de koning(in) bent.

Vragen voor in de klas op een basisschool (middenbouw / bovenbouw)…

We gaan het over “de baas zijn” hebben. We proberen in dit gesprek met elkaar te ontdekken wat een baas is en wat een baas mag doen.

 • Wie is volgens jou thuis de baas?
 • Wie is buiten de baas?
 • Wie is er volgens jou in de klas de baas?
 • Is het handig dat een leraar de baas in de klas is? Waarvoor wel / niet?
 • Ben jij ook ergens de baas over? Of het baasje van… (je konijn)?
 • Ben je ook de baas over jezelf? Ben je dat altijd? Geef eens voorbeelden?
 • Als je de baas bent, mag je dan alles doen? Waarvoor wel / niet?
 • Ken jij iemand die de baas is en die jij een goede baas vindt?
 • Wat doet hij of zij dat jij die persoon een goede baas vindt?
 • Moet je altijd naar een baas luisteren? Wanneer wel en wanneer niet?
 • Is een baas ook de baas over jouw eigen mening? Leg eens uit?
 • Hebben jullie nog goede tips voor mij als baas van de klas?
 • Dank jullie wel voor dit gesprek. Wat hebben we met elkaar van dit gesprek geleerd?
PageLines

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten