Met EMDR pesten verwerken

door

Met EMDR pesten verwerken is dat mogelijk? Ik krijg deze vraag met enige regelmaat gesteld, evenals de vraag wat EMDR überhaupt is.

Laat ik beginnen met te vertellen hoe ik met EMDR in aanraking ben gekomen. De afgelopen tientallen jaren volg ik bijscholingen of opleidingen, die mij helpen mensen die last hebben van pesten of een pestverleden nog beter te kunnen helpen. Zo las ik op een bepaald moment  een wetenschappelijk artikel, dat het één en ander over EMDR vertelde. Grappig vond ik toen, dat niet bekend was waardoor EMDR werkte, maar al wel, dat EMDR wetenschappelijk aangetoond werkte. Het is een therapievorm, die uitstekend werkt bij trauma’s en ook nog vrij snel. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Nu geloof ik niet zo gauw in hallelujaverhalen. Ik ben best een beetje het type van eerst zien en dan geloven, maar wel altijd met een open mind.

Ik besloot me op te geven om als therapeut EMDR te leren. In één van de oefensessies trof ik iemand die ik kende en zelf een zeer ernstig geweldsmisdrijf had ondergaan. Daardoor had die persoon veel slapeloze nachten. Ik oefende, uiteraard onder toeziend oog, EMDR op die persoon. De resultaten waren verbluffend. Daarna bleek de betreffende persoon goed te kunnen slapen en dit na één sessie! De persoon met wie ik werkte kende ik, dus ik wist dat er geen toneel gespeeld werd. U begrijpt vast wel, dat ik verder wilde met EMDR.

Voor mij was de vraag of EMDR ook zou werken bij meerdere trauma’s?  Er zijn immers mensen die gepest zijn, die hiervan meerdere trauma’s hebben opgelopen. Inmiddels jaren verder weet ik dat EMDR ook bij meerdere trauma’s werkt, waaronder trauma’s door pesten. Ook als pesten (gelukkig) niet verworden is tot een trauma, maar wel vervelende herinneringen oproept, kan EMDR toegepast worden om de emotie van die vervelende herinnering te doen verdwijnen of verminderen.

Maar wat is EMDR nu eigenlijk? In grote lijnen werkt het als volgt. In een veilige omgeving laat de therapeut de cliënt op zoek gaan naar een vervelende herinnering. Op het moment, dat deze herinnering er is, zit deze in het werkgeheugen. Op dat moment laat ik de cliënt met de ogen mijn vinger volgen of ik laat via een koptelefoon klikjes horen, die steeds van oor verwisselen.  Hierdoor moet het werkgeheugen tijdens de vervelende herinnering ook nog iets anders doen. Dat zorgt ervoor dat de emotie op die vervelende herinnering minder wordt of verdwijnt. En zo kun je net zolang doorgaan tot er geen vervelende herinneringen meer opkomen. Deze herinnering met minder of verdwenen beladen emoties gaat dan van het werkgeheugen naar het lange termijn geheugen en wordt daar weer opgeslagen. EMDR werkt zowel goed bij zeer kleine kinderen als bij volwassenen en is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro. EMDR betekent trouwens Eye Movement Desensitization. EMDR is een kortdurende therapie (enkele sessies) maar, omdat de cliënt vervelende herinneringen moet oproepen wel één waarvoor je op dat moment genoeg draagkracht moet hebben. Dat kan besproken worden met de therapeut of de behandeling op dat moment handig is om te starten.

Ik kom met enige regelmaat mensen tegen, die in hun volwassen leven nog steeds last hebben van een pesten uit hun kindertijd. Soms een trauma, soms een heel vervelend gevoel. Eraan denken zorgt voor veel verdriet of woede. Het is echt jammer om daarmee rond te blijven lopen jaar in jaar uit, terwijl na enkele sessies het vervelende gevoel / emotie gewoonweg verdwenen is of is verminderd. Ik (Theo Klungers) ben intussen therapeut in ruste, maar er zijn inmiddels genoeg therapeuten die EMDR kunnen toepassen.

 

Hier nog een filmpje van “Eén Vandaag” over EMDR.

En hier een artikel in De Volkskrant van december 2019.

Ga terug naar de verzamelpagina van de blogs over pesten, cyberpesten en sociale veiligheid.

 

 

 

PageLines

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten