Wees een held
door
door Theo Klungers
Helden in deze tijd
Wees een held. Waarschijnlijk denkt u in deze coronatijd direct aan de helden van de zorg, waarvan er zelfs mensen zijn, die zonder extra bescherming werken in verpleegtehuizen en de thuiszorg.
Wees een held
In september 2019 was de week tegen pesten met als thema: “Wees een held! “Vandaag op zondag 19 april 2020 is de landelijke dag tegen pesten en speelt dit thema nog steeds. Het uitspreken van de zin: “Wees een held!”, kan alleen al door de toonzetting verschillende lading hebben. Het kan als een vriendelijke aansporing klinken, of als een suggesties of een wat geïrriteerd bevel’. Het concept “held” kan ook verschillend worden ingevuld. Zangers die onderaan een balkon staan te zingen worden helden genoemd, hulpverleners en leraren worden helden genoemd. Wat is dus een held?
Voor mij, en dat kan voor u natuurlijk weer anders zijn, is een held een persoon, die met gevaar voor eigen leven of het gevaar loopt om uit een groep gestoten te worden het juiste doet. Even los van wat “het juiste” is. Een held zal waarschijnlijk de karaktereigenschappen toepassen van: moed, doorzettingsvermogen, behulpzaamheid, idealisme en afhankelijk van de situatie rechtvaardigheid in zich hebben. Daarbij helpt het als de held ook doelgerichtheid en zelfvertrouwen heeft.
Uitkomst onduidelijk
Voor helden kan het onduidelijk zijn hoe hun actie zal aflopen. Ze lopen een bepaald gevaar. Een echte held, vind ik, zie je in dit youtubefilmpje . In de oorlog redde hij vele mensen.
andere helden
Ook in de klas heb je helden. Kinderen, die met gevaar voor uitsluiting en hoon andere kinderen verdedigen. Die het zielig vinden, dat een ander kind gepest wordt of uit pure rechtvaardigheidsgevoel het voor een kind opnemen. Niet weten hoe een actie van verdediging afloopt. De eigen positie in de klas is daarbij vaak doorslaggevend. Een populair kind, een kind dat gezag uitstraalt, zal minder gauw gevaar lopen op hoon en uitsluiting. Zo’n kind kan vaak door een kleine actie heel veel doen. Hier kunt u een mooi voorbeeld zien, vind ik. Moeilijker om een held te zijn is het voor kinderen, die minder de gunfactor van de groep hebben. Maar veel gepeste kinderen blijven het letterlijk hun leven lang onthouden als een ander kind, succesvol of niet, het voor hen opgenomen heeft.
wees een held
Hoe is jouw kind? Is jouw kind een held? Hoe vind jij het als ouder, indien jouw kind een heldenactie doet op school, zonder dat je kind weet hoe het afloopt? Hoe sta jij erin als je kind op whatsapp ingaat tegen vervelende opmerkingen van klasgenoten t.o.v. een ander kind? Mag een kind van jou “held” zijn, als jouw kind daarna uitgesloten kan worden? Zegt u dan “Wees een held!” Is held zijn een keuze? Voedt u uw kind op als held, of houdt u het meer bij een heldvrij leven?