posicomverhalen


Een verhaal doet iets met mensen. Het kan zorgen voor een gevoel van (h)erkenning, begrip, inspiratie, enthousiasme, omdenken, een andere kijk op zaken en personen. Naast plezier, kan een verhaal ook helpen bij angst, faalangst, weinig zelfvertrouwen, boosheid, verdriet, rouw, vooroordelen, slecht zelfbeeld, pestgedrag vertonen of last van hebben, verwerkingsproblematiek, enz. Op deze pagina vindt u  hulpverhalen. Ik noem ze Posicomverhalen.

Met verhalen vertellen ben ik – Theo Klungers – terug bij mijn roots. Als vierjarige schijn ik al op de stoel gestaan te hebben om te vertellen. Tevens was ik één van de weinige kinderen uit mijn klas, die spreekbeurten houden en opstellen schrijven leuk vond om te doen. Als stagiaire voor het vak leerkracht (hééél lang geleden) vertelde ik graag aan de klas, hetgeen ik als leerkracht nog steeds doe. Van één van mijn klassen kreeg ik ooit aan het einde van een schooljaar het boek op de bovenstaande foto. Daarin hadden kinderen de verhalen opgeschreven, die zij leuk, spannend en grappig vonden. Later zette ik de verhalen ook therapeutisch of coachend in bij zowel individuen als bij groepen.

De verhalen, die u hieronder vindt, mag u gewoon voor niet-commerciële doeleinden gebruiken, dus gebruik voor uw eigen klas of voor uw eigen kind is toegestaan. Langzaam maar zeker komen er meer verhalen op deze pagina. Ik kan voor u ook verhalen voor in de klas maken. Als u daar interesse in heeft, kunt u hier meer lezen…


Verhaal 1

Titel: De leeuw en de muis

schrijver / verteller: Theo Klungers

leeftijd: peuters, kleuters en groep 3

probleem:- zelfbeeld –  kind is klein en lijdt daaronder.

moraal van het verhaal: klein zijn heeft ook voordelen.

doel: zelfacceptatie en meer zelfvertrouwen.


Verhaal 2

Titel: De ridders en hun kasteel

leeftijd: kleuters t/m middenbouw

probleem:- angst / ongerustheid – teveel angst om ziek te worden, corona te krijgen als kind.

moraal van het verhaal: je wordt verdedigd door zeep en door je eigen lichaam.

doel: gevoel van veiligheid vergroten m.b.t. corona.

foto Carlinka Vonk