Overstroming in school
door
Om kennis te maken met de hoofdpersonen, kun je eerst het startverhaal “Nieuwe Buren” lezen of voorlezen en daarna het onderstaande verhaal.
Overstroming in school
Het melodietje van de smartphone roept en trilt om aandacht. Het is twee uur in de nacht. Juf Baas, de directeur van school, schrikt wakker. Snel pakt ze de telefoon van het nachtkastje. “Goedenacht, u spreekt met de alarmcentrale, bent u de directrice van school?” “Ja”, zegt juf Baas. “Wat is uw wachtwoord?” Juf Baas noemt het wachtwoord van school en de persoon van de alarmcentrale van school zegt: “Het alarm van uw school is afgegaan. Toen bewakers bij uw school aankwamen, zagen ze door de hele school water stromen. Er is een grote waterleiding gesprongen. De brandweer is het water al wegpompen. De brandweercommandant vraagt of u ook naar school komt.
Vijf minuten later springt juf op de fiets en racet richting school. Regen en wind deren haar haar niet. Een politieauto passeert haar en geeft een stopteken. “Mevrouw, u rijdt zonder licht”, zegt de agent. Juf Baas zet snel haar licht aan en rijdt verder. Gelukkig, dat die agent me waarschuwde, bedacht juf Baas. Stel, dat ze was aangereden. Misschien heeft die agent haar wel het leven gered. De laatste bocht gaat juf Baas in en ze schrikt wat ze ziet. De school staat in het felle licht van de lampen van de brandweer. Tientallen brandweermensen zijn bezig water uit school te pompen.
Juf Baas loopt door het water de school rond. Ze moet bijna huilen. Schriften en boeken dobberen van de ene hoek naar de andere hoek. De conciërge is inmiddels ook aangekomen. Hij schenkt op de ouderwetse manier koffie voor alle brandweermensen. Na enkele uren is het water weggepompt en zit men aan de koffie. Als de brandweer weg is, lopen de conciërge en juf Baas nogmaals door school. Het water is weg, maar wat een puinhoop. Natte boeken, natte muren, computers onder water. Geluidsapparatuur waar het water nog uitdruppelt. Vreselijk allemaal. Deze week is het kinderboekenweek over beroepen. Dat kan nu niet doorgaan. Niets doet het meer. De elektriciteit kan niet weer aangezet worden, want stroom en water gaan niet samen. Dan krijg je kortsluiting. Juf Baas gaat niet meer naar huis en wacht tot alle juffen en meesters ’s ochtends op school aankomen.”We kunnen eigenlijk geen les geven vandaag. En we zouden het vandaag nog wel over beroepen hebben”, zucht juf Baas verdrietig. Ze vindt het zo zielig voor de kinderen.
Marieke, Fatima, Henk Mustafa en Gerard rennen het schoolplein op. Wat vreemd! Alle ramen staan open. Ze zien, dat de lokalen in een puinhoop veranderd zijn. Daar komt juf Baas het schoolplein op. Ze heeft een megafoon in haar hand. Ze drukt de knop in en roep: “Lieve kinderen en ouders, helaas kan school vandaag en morgen niet doorgaan. In school heeft een overstroming plaats gevonden. Fatima is teleurgesteld. Vandaag zouden ze met de kinderboekenweek van alles over beroepen doen. Het zou een hele leuke week worden had hun eigen juf Sterk beloofd en nu gaat dat niet door. Maar……., dan heeft ze een idee. Ze rent over het plein naar juf Baas en zegt: “Juf, zeg alstublieft gauw door de megafoon, dat iedereen nog even blijft en niet naar huis gaat. Ik heb een idee. Een geweldig idee, eigenlijk.” Ze fluistert een tijdje met juf Baas. Juf Baas knikt, lacht, glimlacht en roept dan: ‘Wat een geweldig idee!! Juf pakt opnieuw de megafoon en roept enthousiast: “Kinderen en ouders: don’t move, blijf waar je bent. Fatima heeft een geweldig idee. Ik ga op de ouderapp alle ouders oproepen naar school te komen om te zorgen, dat we weer zo snel mogelijk de school kunnen gebruiken. Alle kinderen applaudisseren en wachten af. De eerste ouder, schilder van beroep, komt het plein oprijden met het busje. Ik kan alles weer netjes schilderen, roept de ouder enthousiast. Intussen rijdt ook een bedrijfswagen van de stukadoor het plein op. Ik kan de muren mooi strak strijken, voordat jij gaat schilderen, roept deze ouder naar de schilder. Wacht even mompelt de ouder die elektricien is, laat me eerst de stroom weer in orde maken. Dan kan iedereen in het licht werken. Langzaam verandert het schoolplein in een parkeerplaats. Het dreigt een puinhoop te worden. Gelukkig is één van de ouders politieagent. De agent regelt het verkeer op het plein en wijst aan waar iedereen mag staan. De loodgieter zoekt ook een parkeerplekje, stapt uit de auto en met alle gereedschap, die nodig is, repareert deze ouder de geknapte waterleiding. Als hij weer vertrekt begint een kleuter spontaan te klappen. Alle ouders en kinderen nemen dit over. Met een vrolijke lach en een buiging, stapt de loodgieter in de auto en vertrekt naar de volgende klus. Intussen helpt een andere ouder, die verzekeringsagent is, juf Baas om geld te krijgen voor het repareren van school. Deze ouder weet precies waar op gelet moet worden om geld voor alle reparaties te krijgen. Een andere ouder weet precies hoe je nat geworden boeken en computers moet drogen. Juf Blijtjes valt door de gladde natte vloer op de grond en heeft pijn. Gelukkig is de ouder van Pien, die dokter is, toevallig ook aanwezig en zij helpt juf zo goed, waardoor ze geen pijn meer heeft.
Het is één en al bedrijvigheid in en om de school. Juf Baas wordt er vrolijk van. Iedereen helpt en dat maakt juf Baas blij, ondanks alle ellende van de overstroming. “Juf”, zegt Gerard, wat komt daar nu aan? Juf kijkt goed en zit een ouder met een grote auto aankomen met allemaal hapjes en drankjes. Zij en haar man werken in de catering. “Voor iedereen wat lekkers”, roept ze. Een vader en moeder die BOA zijn, zorgen er voor dat het geen puinhoop wordt. Er wordt gezellig gegeten en gedronken. Maar plotseling verschijnt er een wagen van de gemeente. Een meneer stapt uit. “Volgens mij moet u hier een vergunning voor hebben, dus u moet helaas stoppen.” De kinderen smeken van “ah” en “oe”, maar ze moeten stoppen. Hoewel……, dan verschijnt er weer een andere ouder. Advocaat van beroep. De advocaat praat even met de man van de gemeente over de regels. Samen ontdekken ze een andere regel, zodat iedereen van zijn en haar hapje en drankje kan blijven genieten. Een paar ouders, die artiest zijn geven een spetterende optreden en de kinderen doen enthousiast mee.
Aan het einde van de dag is de school opgeknapt en eindigt de dag in een groot feest. Doordat elke ouder goed was in iets anders, konden ze elkaar helpen.
Terug naar de andere hulpverhalen….